Valitse sivu

KUOPIONLAHDEN KEHITTÄMISHANKE

Kuopionlahden kehittämishanke on edennyt jo toiseen vaiheeseen, olen näin kuopiolaisena ihmetellyt esillä olevaa suunnitelmaa.

Miksi Maria Jotunin puiston läpi kulkeva katu ja Puijonkatu halutaan sulkea moottoriajoneuvoliikenteeltä?
Onko kaupungin Arkkitehti ja liikenteen suunnittelijat ajatelleet asiaa, miten etelästä kaupungin keskustaan ja Torin-alusparkkiin tulevat autoilijat ohjataan?
Onko tällä ko. katujen sulkemiselle ajoneuvoliikenteeltä tarkoitus säästää kaupungin vähäisiä rahavaroja?

Vähän aikaa sitten rakennettiin Haapaniemenkadun eteläpäähän liikenneympyrä, joka on toiminut erittäin hyvin liikenteen ohjaajana, etelästä tultaessa kaupunkiin tulo- samoin kuin poistumisreittinäkin. Mikäli kaikki moottoriajoneuvoliikenne ohjataan jo ahtaalle Haapaniemenkadulle kulkemaan molempiin suuntiin, niin ”sumpussa” ollaan.

Mielipiteeni mukaan kaupungin tulisi antaa ”Ammattilaisen Maisemoijan” tehtäväksi koko Kuopionlahden maa-alueen suunnittelu. Tässä on nyt hätäilty liikaa, tai jotakin on mennyt mönkään, eihän moottoriliikenteelle jo rakennettuja katuja kannata sulkea.

Ehdottaisin, että Maria Jotunin kadun yli rakennettaisin ”Kauniit Kaarisillat”, kolmeen paikkaan, molempiin ko. kadun päihin ja keskelle. Turvakaiteella varustettujen Kaarisiltojen kautta voisivat Turistit sekä myös kuopiolaiset liikkua jalkaisin tai pyöräillen Kallavedenrantaan ja Kauniille Väinölänniemelle. Moottoriajoneuvoliikenne sujuisi Maria Jotunin katua pitkin silloin molempiin suuntiin Kaarisiltojen alitse aivan, niin kuin ennenkin.

Lisäisin vielä Arkkidehtin suunnitelmissa olevan ”korkean-tornitalon” (21 kerrosta), joka ei sovi Kuopionlahden kokonais-valtaiseen rakentamiseen. Sillä korkeella-tornilla pilattaisiin Kuopionkaupungin imago ja myös lähellä sijaitsevien asuinkerrostalojen Kallavesinäkymät. Onkohan tässä otettu mallia Espoon Keilaniemessä olevasta ns. Raaden Hampaasta? Kuopiolaiset antaisivat pian Savolaisen nimen ko. tornille, jos se rakennettaisiin (toivottavasti ei rakenneta).

Mielipiteeni mukaan suunnitelmia voidaan aina muuttaa, jos suunnitelmat eivät ole kuopiolaisten tarpeita/toiveita täyttäviä.

Jouko Airasvaara
eläkeläinen
Kuopio