Valitse sivu

Ei 21-kerroksista pilvenpiirtäjää Kuopionlahdelle

Odotettu Kuopionlahden aluetta koskeva arkkitehtuurikilpailu ”Kuopion soiva ja sykkivä sydän” päättyi arkkitehtitoimisto Lukkarinen Oy ja VSU Oy-ryhmän ”Jukebox”-nimisen suunnittelutyön voittoon. Yleisöäänestyksen voittaja Cor-niminen suunnitelma hävisi vain 3 äänellä. Kilpailu oli 2-vaiheinen, joten kaupunki tilasi voittaneelta ryhmältä 6 kilpailutyöhön perustuvaa erilaista vaihtoehtotarkastelua. Voittanut ehdotus sisälsi Lumitin alueen lisäksi myös nykyiselle musiikkikeskuksen parkkipaikalle rakennettavan hotellin. 14-kerroksinen terassimainen, maanläheisin värein sävytetty hotellirakennus sulautuu suunnitelmassa hyvin kaupunginosan useiden terassitalojen luomaan maisemakuvaan.

Me kuopiolaisina hämmästyimme suuresti, kun kaupungin kaavoitusarkkitehtien suunnittelupöydälle oli ilmaantunut suunnitelma 21-kerroksisesta pilvenpiirtäjähotellista. Suunnitelman takana oli Lappland Hotels-ketju ja suunnitelman toteuttaja yhtiön kuopiolainen sisaryhtiö Pallas Rakennus Itä-Suomi Oy. Olimme ymmällämme! Miten yllättäen kilpailun voittanutta suunnitelmaa voidaan näin rajusti muuttaa! Ymmärrämme hyvin, että kaupunki on hakemassa rahoittajaa kongressihotellille säästäen näin veronmaksajien rahoja. Mutta minkä ihmeen vuoksi hotellin täytyy olla 21-kerroksinen, alueeseen ja maisemaan sopimaton, kaiken taakseen peittävä jättiläismäinen pilvenpiirtäjä? Rakennuttaja perustelee suunnitelmiaan sillä, että hotellikiinteistöön tulee asuntohotelli ja asuntoja, mikä osaltaan selittääkin kerrosneliöiden lisäyksen.

Tämä Kuopionlahden alue on entistä Kallaveden ranta-aluetta ja koko alue ja siitä kohoavat kalliorinteet oli aikoinaan kaavoitettu ennen Saastamoisen tehtaiden tuloa huvilakaupunginosaksi. Kuopionlahdenkadun päähän on rakennettu 1955 – 56 kaksi sen ajan kaupunkilaisia kohahduttanutta tornitaloa. Toinen on rakennettu kallion ja toinen täyttömaan eli entisen järvenpohjan päälle. Ne sopivat kuitenkin mainiosti keskustan kainaloon. Tulevan hotellin rakentaminen on tällä täytemaa-alueella haasteellista.

Emme siis vastusta Kuopionlahden alueen kokonaissuunnittelua ja toteutusta.
emmekä alkuperäistä korkeintaan 14-kerroksisen kongressihotellin rakentamassa alueelle. Vastustamme kuitenkin pilvenpiirtäjää ja öykkärimäistä, alueesta ja sen kulttuurista piittaamatonta, jo tästä ajasta ohi mennyttä ja alueeseen sopimatonta wau-wau-suunnittelua.

Ehdotamme seuraavaa:
1. Hotellirakennuksesta korkeintaan 14-kerroksinen. Asuntohotelli ja asunnot Puijon- ja Hallikadun varteen, johon voidaan rakentaa 5-kerroksisia kerrostaloja liiketiloineen. Kerrostalojen pienet katutason liikkeet ja -ravintolat palvelisivat koko kaupunginosan asukkaita.
2. Siirretään koko kongressihotelli Keskuskentän ns. Mölymäen alueelle. Sinne voidaan purkaa wau-wau-paineita ja rakentaa todellinen pilvenpiirtäjä kokoustiloineen. Tuleva Keskuskentän areena palvelisi suurta kokousjoukkoa ja antaisi mahdollisuuden näyttäviin ulkoilmatilaisuuksiin. Pitää muistaa, että Kuopion hotellien tämän hetken käyttöaste on vain hieman yli 50 %! Uskomme, että palloilu- ja kulttuuriväki täyttäisivät useimmin hotellin, kun kaupunkiin odotetut kiinalaiset turistit tai ruvelle kilpailuttaneet kongressivieraat. Mölymäen hotellilta laskeutuisivat näyttävät portaat alas Kuopionlahdenkadun päätyyn, josta matka jatkuu suoraan Musiikkikeskukselle.

Seuraamme Tasavallankadulta tulevan liikenteen suunnittelua, joka mahdollistaa nykyisellään suoran pääsyn toriparkkiin. Toivomme myös rantabulevardin rakentamista Kuopionlahdelta Väinölänniemelle. Olemme tarkkana myös kustannuksien suhteen.

Kuopionlahden alueen rakentamisessa on kyseessä 150 – 200 miljoonan euron vuosia kestävästä urakasta. Emme toivo tästä toista samanlaista floppausta, mitä tapahtui alatorin rakentamisen eri vaiheissa.

Haluamme herättää kaupunkilaisia tarkkailemaan oman kaupungin kaavoitussuunnitelmia ja niiden toteuttamista.
Tarkoituksemme on herättää keskustelua näistä meille tärkeistä asioista. Olemme ajoissa liikkeellä. Ole sinäkin!

Helpoin tapa vaikuttaa on käydä meidän nettisivuillamme: prokuopionlahti.fi ja kirjoittaa nimi adressiin tai siirtyä keskustelemaan facebook-sivuillemme.

prokuopionlahti.fi
ryhmän puolesta
Urkki Keinänen