Valitse sivu

Onko Kuopionlahti jäämässä jyrän alle?

Hienoa, että saadaan pikkuhiljaa herätettyä kehään muitakin kuin Kuopionlahden alueen puolustajia. Näin kannanotot puolesta ja vastaan tavoittavat myös Kuopion päättäjät, jotka viime kädessä ratkaisevat, tuleeko alueen hotellista pilvenpiirtäjä vai alkuperäisen suunnitelman mukainen kongressihotelli tai haetaanko hotellille kokonaan toista sijaintipaikkaa? Kun kaavoittajat, päättäjät ja nimimerkin taakse suojautuvat kirjoittajat unohtavat kokonaan mm. maisemalliset perusteet kongressihotellin sijainnista ja aliarvostavat Kuopionlahden rannan läheisyydessä asuvien kaupunkilaisten mielipiteitä, niin vertailukohtaa voidaan hakea esim. tielainsäädännöstä, joka antaa mahdollisuuden jyrätä asukas tontteineen ns. yleisten etujen vuoksi.

Heitellä voi hurskaasti jokainen, joka ei varsinaisesti asu kyseisellä alueella. Toivon, että heräämme vaatimaan päättäjiltä jo ennakkoratkaisuja. Oman mielipiteemme olemme sanoneet ProKuopionlahden puolesta varsin selkeästi.

Emme halua herätä aamulla Kuopionlahden rantamaisemissa siihen, kun olohuoneen verhoa raottaessamme paljastuu sieltä entisen näköalan sijaan pelkkää betoniseinää.

Palataan vielä aikaisemmin tapahtuneisiin tosiasioihin:

Vuonna 2016 Kuopion kaupunginhallitus on myöntänyt kaavaosastolle luvan tehdä sopimus Lapland Hotels Oy:n kanssa kongressihotellin suunnittelusta ja rakentamisesta Kuopionlahden alueelle. Samassa kokouksessa päätettiin kaksivaiheinen arkkitehtikilpailu ”Kuopion soiva ja sykkivä sydän”

Vuonna 2017 kaupunginhallitus valitsi Kuopionlahden alueen suunnittelukilpailun voittajaksi Jukebox-työryhmän esittämän ratkaisun syrjäyttäen yleisöäänestyksen voittaneen Cor-nimisen ehdotuksen.

Keväällä 2018 tilattiin Jukeboxin suunnittelijoilta vielä 6-kohtainen lisäselvitys

Lisäselvityksessä suunnitelmasta oli poistettu kokonaan Jukeboxin 14-kerroksinen terassimainen kongressihotelli, jonka suunnittelijat oivalsivat sopivan hyvin Kuopionlahden lukuisten terassitalojen läheisyyteen. Kaupungin kaavoittajat ilmoittivat, että tuleva kongressihotellin rakentaja Pallas Rakennus Oy pitää terassimaisen hotellin rakentamista teknisesti hankalana. Taisi tulla kaavoittajille selvä ohjaus sopimusrakentajalta?

Tuntuu, että näin verhottiin koko suunnittelukilpailun kongressiosuus pohjautumaan Lapland Hotels Oy:n oman suunnittelijan esittämään vaihtoehtoon, jossa rakennetaan 21-kerroksinen pilvenpiirtäjä. Siihen on ympätty vielä hotellihuoneiden lisäksi asuntohotelli ja asuntoja, joilla perusteltiin kongressihotellin korkeutta. Niin kuin alueella ei olisi tonttimaata rakentaa kerrostaloja alueen katujen varsille, jonne ne luontevammin sopisivat? Maisemallinen kuva ei häiritse pelkästään alueen asukkaita, vaan se jättää myös juuri peruskorjatun Musiikkikeskuksen näköalattomaksi.

Tässäkin asiassa maltti on valttia! Kannattaa pohtia asiaa uudestaan vaikka Jukeboxin alkuperäisen suunnitelman puitteissa, joka ohjaa asuntorakentamisen varsinaisen Lumitin alueen yhteyteen. Pitää muistaa, että Kuopionlahden alueen 150 – 200 miljoonan urakassa on kysymyksessä myös kaupunkilaisten verorahat, näin tonttien myynti asuntorakentamiseen on perusteltua. Muitakin valmiita ehdotuksia löytyy prokuopionlahti.fi-sivustoilta.

Kaavaosastolla on suunniteltu, että rakentaminen alkaa vuonna 2019 samanaikaisesti Lumitin ja kongressihotellin osalta ja valmista on jo vuonna 2022.

Asemakaavan muutosesitykset tulevat kaupunginvaltuuston esittelyyn ja ratkaistaviksi tämän vuoden 2018 lopulla, joten ollaan hereillä.

ProKuopionlahden puolesta
Ilkka Hiltunen
Urkki Keinänen